Według legendy herbatę odkrył cesarz chiński Shen Nung, kiedy kilka listków z krzewu, pod którym siedział, spadło do naczynia z wrzącą wodą. Herbata jako napój i lek jest znana w Chinach 5000 lat, ale była przetworzona i przygotowana inaczej niż dzisiaj. Liście herbaty były używane świeże, lub zostały sprasowane w cegły, które zostały kruszone przed przygotowywaniem napoju. Początkowo herbata została spożywana głównie w kręgach arystokracji, tylko w pierwszym tysiącleciu naszej ery przeniknął też do popularnych klas. Sypka herbata została wynaleziona w XIII wieku, lecz była produkowana jedynie zielona. Tylko w XVII wieku ze względu na handel zagraniczny zostało wynalezione utlenianie, ponieważ zielona herbata cierpiała na długich trasach. W pierwszej połowie drugiego tysiąclecia herbata i kultura herbaty rozprzestrzeniały się do Japonii, Mongolii, Tybetu i Arabii. Do Europy herbata została przywieziona w 1610 roku, do Rosji w 1618 roku. W Indiach i na Cejlonie herbata zaczęła rosnąć w XIX wieku.
skrzyneczka na herbatkę - Lawendowa
(mam nadzieję, że właścicielka jest zadowolona)
prawda, że aż ma się ochotę na herbatę???
kilka innych herbatnic, które mają już swoje właścicielki...
Krzew herbaciany (Camellia sinensis) jest wiecznie zielony krzew ze sztywnymi liści z ząbkami. Do produkcji wysokiej jakości herbat są zbierane pączki i najmłodsze górne listki krzewów herbacianych uprawianych na obszarach górskich. Dalsza obróbka powoduje różnych rodzajów herbat. Herbata czarnaLiście herbaty są najpierw kilka godzin rozłożone na tacy do suszenia i pozostawia się do zwiędnięcia, następnie zwija się je. Powoduje to przerwanie błon komórkowych i około połowy polifenoli utleni się. Utlenione polifenole produkują kolor, smak i aromat czarnej herbaty, te nieutlenione dają napoju charakterystyczną cierpkość. Utlenianie odbywa się kilka godzin w temperaturze około 30 ° C i jest zatrzymane przez szybkie ogrzewanie liści. Herbata zielonaZielona herbata nie podlega procesu utleniania. Zwiędnięte liście są palone, zwijane i suszone. Herbata jaśminowaKwiaty jaśminu są zbierane rano, gdy są najświeższe i nadal zamknięte, do wieczora są przechowywane w chłodnym miejscu. Wieczorem przed otworzeniem są rozłożone na warstwie herbaty już suszone. Następnie kwiaty jaśminu są wyjmowane i wilgoć jest usuwana z herbaty. Proces aromatyzacji jest powtarzany kilkakrotnie. Herbata oolongPełne dojrzałe liście są pozostawione do zwiędnięcia w bezpośrednim słońcu. Następnie są sypane w duże cylindry obrotowe i są przetwarzane tak długo, niż są zakłócany błony komórkowe i herbata zacznie utleniać. To się dzieje ale tylko na krawędziach liści herbaty. Utlenianie jest zatrzymane poprzez suszenie w wysokiej temperaturze.
hmmm.... i mam nadzieję, że Ty też dopieścisz swoją herbatę...
a może tak:
kilka moich prac specjalnie dla miłośników dobrej herbaty...
dziękuję...
Piękne pudełeczka :)
OdpowiedzUsuńPs. Chciałabym Ci troszkę pokomentować, ale weryfikacja nieco przeszkadza :( Możesz wyłączyć ją????
dopiero raczkuję tu i nie wiem jak to zrobić... aż wstyd...
Usuńcudne!
OdpowiedzUsuńPiękne! Może kiedyś nauczę się robić takie piękne skrzynki...
OdpowiedzUsuńTa z tą dziewczęcą buzią jest przepiękna.
Pozdrowionka ślę.
jejku ... zachwycające te Twoje skrzyneczki :)))
OdpowiedzUsuńpatrzę i podziwiam ... napatrzeć się nie mogę :)
Pozdrawiam cieplutko i dziękuję za obszerne info na temat herbatki:)